Kohdevalikko


Tietolaatikot


Uusi pääkirjasto muodostaa vahvan kontrastin vanhalle vuonna 1903 valmistuneelle rakennukselle. Vanhan kirjaston renensanssityylinen tiilestä tehty julkisivu kuitenkin sopii yllättävällä tavalla yhteen viereisen ”valkoisen kuution” kanssa.

Kivenkäyttö jatkuu myös rakennuksen sisällä.

Turun uusi pääkirjasto valmistui 2007 ja sen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto JKMM Oy pääarkkitehtinään Asmo Jaaksi. Rakennusta on luonnehdittu ”suureksi, avaraksi ja kodikkaaksi”, mistä viimeinen adjektiivi harvemmin liitetään moderniin julkisten tilojen arkkitehtuuriin. Kirjastoon tulvii luonnonvaloa julkisivun suurista ikkunoista, jotka yhdistävät rakennuksen ympäröivään katukuvaan. Kirjaston sisältä avautuvat näkymät ulos ja ulkoa on näkymä kirjaston sisätiloihin.

Jaaksi on itse todennut, että rakennuksella on pyritty eheyttämään kirjastokortteli vanhan ruutukaavan mukaisesti. Suunnittelussa on pyritty myös huomioimaan kirjastoperinne. Pääasiallisena rakennusmateriaalina on käytetty betonia ja kirjasto on saanut vuoden 2007 betonirakennepalkinnon.

Maanpinnoissa, julkisivuissa ja ulkoportaikossa on käytetty materiaalina Viitasaaren Munakukkulalta 90-luvun alkupuolelta asti louhittua granodioriittia. Se on sävyltään harmaata tai keltaiseen vivahtavaa. Tästä tulee myös kiven kauppanimi, Viitasaari Yellow. Viitasaaren granodioriitin erikoisuus ovat suuret maasälpäkiteet, jotka erottuvat hyvin kiveä lähemmin tarkasteltaessa. Lisäksi se sisältää graniittiin nähden enemmän vaaleaa plagioklaasia sekä mustaa sarvivälkettä. Kirjastokorttelissa kannattaa uudisrakennuksen lisäksi tutustua ehdottomasti myös vanhempaan osaan, jonka suihkulähteenpuoleisen sisäänkäynnin portaat ja portaali on suurelta osin valmistettu vuolukivestä.