Kohdevalikko


Tietolaatikot


Puolalanmäen laella sijaitsee yksi Turun monumentaalisimmista rakennuksista; ylväs graniittilinna, jossa toimii

Näkymä taidemuseonmäeltä on vaikuttava.

Turun taidemuseo. Arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema rakennus vihittiin käyttöön 30. huhtikuuta 1904. Turun kaupunki oli saanut museon lahjoituksena rikkailta veljeksiltä Ernst ja Magnus Dahlströmiltä. Tyylillisesti talo edustaa kansallisromantiikkaa. Museon julkisivut ovat rosoista punaista graniittia ja erityisesti museon sisäosien ornamentiikka on saanut vaikutteita Suomen kasvi- ja eläinkunnasta.

Rakennuksen ulkoasu on herättänyt voimakkaita tunteita suuntaan ja toiseen vuosien saatossa. 1950- ja 60-luvuilla koulutuksensa saaneet arkkitehdit pitivät Turun taidemuseota yhtenä Turun rumimmista rakennuksista. Toisaalta he halveksivat myös muita 1800- ja 1900-luvun vaihteen kerrannaistyylejä ja jugendia edustavia rakennuksia. Sen sijaan kaupunkilaiset valitsivat Turun taidemuseon ylivoimaiseksi voittajaksi Turun Sanomien 75-vuotisjuhlavuoden ”Turun kaunein talo”-kilpailussa.

Taidemuseo on hyvä esimerkki paikallisen kiven käytöstä sillä se on verhoiltu kokonaan Lounais-Suomelle hyvin tyypillisellä punaisella graniitilla. Kiven ikä, hieman yli 1800 miljoonaa vuotta ajoittuu viimeisimmän vuorijonomuodostuksen jälkipuoliskolle, jolloin toiminta oli jo rauhoittunut ja kallio jäähtyi hitaasti. Jäähtymiseen liittyneen halkeilun myötä maankuoreen tunkeutui koostumukseltaan graniittisia sulia, joista lopulta kiteytyi punaista graniittia. Ainakin symmetriset ulkoportaat ja pengermät muureineen on rakennettu turkulaisesta Kakolan graniitista (ks. kauppaopiston talo).