Kohdevalikko


Tietolaatikot


Hamburger Börsin lähihistoria on varsin värikäs. Hotellin nykyisessä osoitteessa, Kauppiaskatu 6:ssa, on nimittäin ollut hotelli- ja ravintolatoimintaa lähes parinsadan vuoden ajan. Varhaisimmat tiedot ovat 1800-luvulta, jolloin paikalla toimi oluttupa Hamburger Bierhalle (saks. Hampurilainen olutteltta). Bierhallen nimi muutettiin 1896 Hamburger Börsiksi ja vonna 1904 paikalle valmistui jugendrakennus. Jugendrakennus  on edelleen nähtävissä Kauppiaskadulla uudemman osan vieressä.

Rapakiven tekstuuri on selvästi nähtävissä.

Uudempi osa on arkkitehti Pauli Lehtisen käsialaa ja se avattiin helmikuussa 1979. Rakennuksen tieltä purettiin 1909 valmistunut jugendtyyliä edustanut vanhempi hotellirakennus ja sen vieressä sijainnut puurakennus. Poistettavista rakennuksista pidettiin sillä purkutyöt herättivät aikanaan turkulaisissa suurta vastustusta, siitäkin huolimatta, että uudistustöissä pyrittiin huomioimaan vanhat rakennukset.

Uudella rakennuksella pyrittiin yhtenäistämään korttelikuvaa; sen Eerikinkadun puoleinen julkisivu muodostaa Aurakadun puolella sijaitsevan Affärscentrumin rakennuksen kanssa, joka on osa kauppakeskus Forumia, samankorkuisen jatkumon. Valmistumisen myötä kauppatorin reunalle saatiin ensimmäinen viiden tähden hotelli.

Toisen maailmansodan aikaan Hotelli Hamburger Börs oli kaupungin kansainvälisin paikka. Turun satama oli maamme ainoa vesiväylä, joka oli helppo pitää avoimena läpi talven. Tämän seurauksena hotellissa majaili sotavuosien aikana runsaasti eri maiden vakoilijoita ja vastavakoilijoita.

Kivikierroksella huomio kiinnityy uudisrakennuksen pääasisäänkäynnin portaaliin, joka on verhoiltu kauniilla viborgiitilla. Kivi on sama kuin kauppakeskuksessa, mutta värisävy on hieman erilainen. Tumma sävy on saatu aikaa kiveä kiillottamalla. Portaalissa nähtävää kaunista kiveä louhitaan muun Lappeenrannan ympäristöstä Ylämaalta ja Luumäeltä.

Lue lisää graniiteista ja rapakivistä erilliseltä tietosivulta!