Kohdevalikko


Tietolaatikot


Yksi kierroksen uusimmista ja geologisesti katsoen näyttävimmistä kohteista on Aurakatu 18:ssa sijaitseva ruotsinkielisen seurakuntatalon päädyssä oleva kiviristi. Monumentaalinen kivipaasi, johon risti on kaiverrettu, sijaitsee rakennuksen kauppatorin suuntaan olevassa päädyssä ja sen on suunnitellut arkkitehti Ola Laiho.

Ristiin on käytetty upeannäköistä Sulkavan gneissiä.

Seurakuntatalon avajaisia vietettiin vuonna 2005 ja se sai nimikilpailussa nimekseen Aurelia. Rakennus sijaitsee entisen Turun suomalaisen tyttökoulun pihamaalla, ja sen vieressä onkin molemmin puolin 1900-luvun alkupuolella rakennetut jugendtalot. Uudisrakennuksen muotokielessä on huomioitu nämä viereiset rakennukset, kuitenkin siten, että se kuvastaa myös omaa aikaansa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta suunnittelussa on Aurelian takapihalle rakennettu kaaren mallinen katsomo, moderni amfiteatteri. Valitettavasti pihaan ei ole mahdollista päästä tutustumaan muuten kuin tapahtumien yhteydessä.

Aurelian ristissä on käytetty kaunista, Sulkavan seudulta louhittua moniväristä gneissiä. Gneissi on hyvin tyypillinen korkean alueellisen metamorfoosiasteen kivi, jonka synty liittyy viimeisimpään maassamme vallinneeseen vuorijononmuodostusprosessiin. Korkean metamorfoosiasteen (erittäin suuri paine ja lämpötila) kivistä puhuttaessa kiven alkuperäisiä rakenteita ei enää voida erottaa.