Kohdevalikko


Tietolaatikot


Pohjan seinässä käytetty graniitti on Nordean portaalissa nähdyn kiven karkearakeisempi muunnos.

Suomalainen Pohja on 1920-luvulla perustettu suomenkielinen ja suomenmielinen yhdistys, jonka tarkoituksena on tarjota jäsenilleen ”tilaisuuksia keskinäiseen yhdessäoloon ja keskusteluun kunnallisten, yhteiskunnallisten, sivistyksellisten ja taloudellisten kysymysten pohtimista varten”. Kiinteistön (ja yhdistyksen) nimi juontaa juurensa ruotsalaiseen salaseuraan, Svensk Botteniin, joka muodostettiin vuoden 1772 valtiopäivien aikana. Suomenkielisestä nimiehdotuksesta vastasi pankinjohtaja E. Solin.

Suomalaisen Pohjan perustamiskokouksen osanottajalistalta löytyy paljon samoja nimiä kuin Turun yliopistoseuran jäsenistöstä ja samaan aikaan kuin idea Suomalaisesta pohjasta virisi, suoritettiin myös kansalaiskeräystä, jotta Turkuun saataisiin suomenkielinen yliopisto.

Aurakadun yläpäässä taidemuseon alapuolella sijaitseva Suomalaisen Pohjan klubihuoneisto, jossa toimii myös ravintola, luo jyrkän vastakohdan ympäröiviin vanhempiin rakennuksiin. Vuonna 1980 valmistunut kulmikas kuutio, korvasi yhdistyksen aiemman puutalokiinteistön, johon se oli muuttanut 1955.

Suomalaisessa pohjassa käytetty graniitti on Nordean portaalin karkeampi muunnos eli siinä nähtävät mineraalirakeet ovat suurempia kuin Nordean talossa eli toisin sanoen kivessä olevat mineraalit ovat kiteytyneet nopeammin, jolloin suuria rakeita ei ole päässyt syntymään. Kivi on pintakäsitelty polttamalla.