Kohdevalikko


Tietolaatikot


Eerikinkadun ja Humalistonkadun kulmassa sijaitsee vuonna 1932 valmistunut Turun postitalo. Sen ovat

Pommituksen jäljet näkyvät hyvin Postitalon seinässä.

suunnitelleet arkkitehti Selim Savonius ja diplomi-insinööri Torsten Kranck. Arkkitehtuurisesti Turun postitalo sijoittuu uusklassismin ja funktionalismin taitteeseen. Toisin sanoen rakennuksen julkisivu on suoraviivainen ja pelkistetty, mutta sen sisätilojen suunnittelussa on otettu huomioon niiden käyttötarkoitus, ja sinne on rakennusvaiheessa asennettu viimeisintä tekniikkaa.

Postitalon punaisesta hangongraniitista valmistettu kivijalka muistuttaa talvisodan tuhoisimmasta pommituksesta. Yllätysmaanantaina 29. tammikuuta1940 postitalon edustan pommituksissa menehtyi 29 henkilöä. Turussa tuona päivänä menehtyi kaikkiaan 36 henkilöä, mikä on huomattava osuus koko talvisodan aikana Turussa menehtyneistä, joita oli yhteensä 52.

Postitaloon oli rakennettu talvisodan alussa yleinen väestönsuoja, mutta jostain syystä yllätysmaanantain pommituksissa, rakennuksen Linnankadun puoleinen ovi oli lukossa. Ihmisten siirtyessä Humalistonkadun kautta rakennuksen sisäpihalle, pommitukset olivat jo alkaneet, eikä suojaan ehditty ajoissa.