Sanotaan, että vierivä kivi ei sammaloidu. Kuitenkin Kauppakeskus Forumin kivelle on käynyt juuri niin! Aikoinaan ohuen vesikalvon päällä pyörinyt massiivinen graniittipallo on nykyisin pysähtynyt. Pallon vielä pyöriessä saattoi ihmetellä, miten tonnien painoinen kivi kelluu ja kuinka sen pyörimissuuntaa voi muuttaa käden liikkeellä. Pallojen keksijää ei tarvitse etsiä toiselta puolelta maapalloa, sillä ne ovat Savitapalelaisen Eero Vainikan käsialaa. Vainikka alkoi tutkia kivien valmistusta 1980-luvun lopulla autotallissaan ja päätyi lopulta perustamaan Sorvikivi-nimisen yrityksen, joka valmistaa eri kokoisia palloja erityisellä siihen suunnitellulla laitteella.
Forumin kivipallo ei ole yksittäinen kuriositeetti, vaan maailmalla on lukuisia vastaavanlaisia erikokoisia palloja. Niiden joukossa Forumin yksilö sijoittuu keskikastiin sillä raskaimmat pallot painavat jopa 45 tonnia, eli lähes viidenkymmenen pienikokoisen henkilöauton verran halkaisijan ollessa jopa kolme metriä.
Turun lisäksi palloja voi bongata esimerkiksi Floridan Disneyworldissa sekä New Yorkissa. New Yorkin kivi on pystytetty World Trade Centerin terrori-iskuissa kuolleiden palomiesten muistoksi. Alkujaan Kiinassa valmistettu järkäle ei kuitenkaan suostunut pyörimään, ennen kuin sitä oli korjattu Vainikan toimesta. Korjaustoimenpidettä varten pallo siirrettiin aina Savitaipaleelle asti. Kivipallojen valmistaminen onkin tarkkaa työtä sillä kivi täytyy hioa millimetrin kymmenysosan tarkkuudella palloksi. Hiontaa seuraa tasapainotus, joka puolestaan takaa moitteettoman pyörimisen. Tasapainotus on erityisen vaativa toimenpide sillä luonnonkivi ei koskaan ole aivan tasalaatuinen: mineraalien esiintyminen, keskinäinen sijainti ja koko vaihtelevat aina jonkin verran.
Forumin kivipallo on valmistettu yhdestä maailman tärkeimmästä rakennuskivestä, rapakivigraniitista. Pallossa käytetyn kiven tekee erikoiseksi sen poikkeava sävy sillä yleensä rapakivi on pinkkiä, ei vihreää. Vihertävä väri syntyy biotiitti- ja sarvivälkemineraaleista. Kiven päämineraalit eli kvartsi, kalimaasälpä, plagioklaasi ovat kuitenkin samat kuin muissakin rapakivissä. Vihertävää rapakiveä on louhittu Ylämaalta, Lappeenrannan eteläpuolelta 1980-luvun lopulta asti.
Lue lisää graniiteista ja rapakivistä erilliseltä tietosivulta!