Kohdevalikko


Tietolaatikot


Kauppakeskus Forumin keskusaukiolla on mielenkiintoinen taideteos: ohuen vesikalvon päällä liukuva massiivinen, vihreästä graniitista valmistettu kivipallo. On ihmeellistä miten tonnien painoinen kivi kelluu ja kuinka sen pyörimissuuntaa voi muuttaa käden liikkeellä. Pallojen keksijää ei tarvitse etsiä toiselta puolelta maapalloa sillä ne ovat Savitapalelaisen Eero Vainikan käsialaa.

Kivipallon mineraalit erottuvat hyvin lähemmässä tarkastelussa. Suuria pyöreitä kalimaasälpäkiteitä ympäröivät plagioklaaskehät.

Maailmalla on lukuisia vastaavanlaisia erikokoisia kivipalloja. Niiden joukossa Forumin yksilö sijoittuu keskikastiin sillä raskaimmat pallot painavat jopa 45 tonnia, eli lähes viidenkymmenen pienikokoisen henkilöauton verran.

Turun lisäksi palloja voi bongata esimerkiksi Floridan Disneyworldissa sekä New Yorkissa. New Yorkin kivi on pystytetty World Trade Centerin terrori-iskuissa kuolleiden palomiesten muistoksi.  Alkujaan Kiinassa valmistettu järkäle ei kuitenkaan suostunut pyörimään, ennen kuin sitä oli korjattu Vainikan toimesta. Korjaustoimenpidettä varten pallo siirrettiin aina Savitaipaleelle asti. Kivipallojen valmistaminen onkin tarkkaa työtä sillä kivi täytyy hioa millimetrin kymmenysosan tarkkuudella palloksi. Hiontaa seuraa tasapainotus, joka puolestaan takaa moitteettoman pyörimisen. Tasapainotus on erityisen vaativa toimenpide sillä luonnonkivi ei koskaan ole aivan tasalaatuinen: mineraalien esiintyminen, keskinäinen sijainti ja koko vaihtelevat aina jonkin verran.

Forumin kivipallo on valmistettu yhdestä maailman tärkeimmästä rakennuskivestä, rapakivigraniitista. Pallossa käytetyn kiven tekee erikoiseksi sen poikkeava sävy sillä yleensä rapakivi on pinkkiä, ei vihreää. Vihertävän värin syntyy biotiitti- ja sarvivälkemineraaleista. Kiven päämineraalit eli kvartsi, kalimaasälpä, plagioklaasi ovat kuitenkin samat kuin muissakin rapakivissä. Vihertävää rapakiveä on louhittu Ylämaalta, Lappeenrannan eteläpuolelta 1980-luvun lopulta asti.

Lue lisää graniiteista ja rapakivistä erilliseltä tietosivulta!