Kohdevalikko


Tietolaatikot


Kristiinankadun alkupäässä Aurajoen rannassa sijaitseva kaupunginkanslia on yksi Turun näyttävimpiä art nouveau- eli jugendrakennuksia. Tyylisuuntaus näkyy esimerkiksi molemmissa julkisivuissa, joissa on kaksi tornia sekä upean koristeellisissa kiviportaaleissa. Katutasossa on holvatut ikkunat ja julkisivujen reunoja elävöittävät rapatut hiekanväriset erkkerit. Rakennuksen seinät on pääasiassa verhoiltu vaalella Uudenkaupungin trondhjemiitilla, jota on käytetty myös Turun kauppaopiston talossa. Vaikka trondhjemiitti ei sovellukaan tarkkojen veistosmaisten piirteiden tekemiseen on seiniin silti saatu kaiverrettua hienoja yksityiskohtia, jotka korostavat kivijalan syvyysvaikutelmaa.

Kaunis trondhjemiitti sopii hyvin kaupunginkanslian julkisivumateriaaliksi.

Kaupunginkanslian suunnittelusta vastasivat Helsinkiläiset arkkitehdit Knut Wasastjerna ja Gustaf A. Lindberg. Rakentamisesta huolehti vakuutusyhtiö ”Suomen Kaupunkien Yleinen Paloapuyhtiö irtaimistoa varten” (Städernas i Finland Brandstodsbolag för lösegendomin). Merkillepantavaa rakennustöissä oli se, että niissä käytettiin ensimmäistä kertaa Turussa höyryjunttaa paalutustöissä ja rakennusmateriaalina betonia.  Rakennuksen avajaisia vietettiin elokuussa 1908.

Alun perin rakennuksen katutasossa oli Kaupunkien paloapuyhtiön tiloja ja ylemmissä kerroksissa oli vuokralla suuria yksityisasuntoja. 1960-luvulta lähtien talossa on toiminut Turun kaupungin keskushallinto ja Turun kaupunki osti rakennuksen 1987 vakuutusyhtiö Sammolta. Turun ollessa Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011, avattiin katutasoon viehättävä kahvila.

Kaupunginkanslia tulee lähivuosina muuttamaan pois rakennuksesta, koska kiinteistö myytiin vuonna 2010 turkulaiselle yhdeksän yrittäjätaustaisen yksityishenkilön ryhmittymälle (Kiinteistö Oy Turun Jugendlinna). Uudet omistajat ovat esittäneet suunnitelman, jonka mukaan he aikovat remontoida rakennukseen jälleen asuinhuoneistoja.